Periodisk fasta

Fasta lunch 882Kcal = 69E% Fett, 28E% Proteiner, 3E% Kolhydrater.
(70g fett, 60g proteiner, 4g kolhydrater)

I går på Vetenskapens värld som handlade det om periodisk fast. Alltså att kort tids fasta några dagar i veckan. I programmet gick dom igenom kalorirestriktions pricipen, 5 dagars fastan och 2/5 metoden. Jag har själv följt en annan metod vad det gäller periodisk fasta som är perfekt om man tränar hårt. Det innebär att jag fastar 16 timmar och ha ett ätperiod på 8 timmar per dygn, 5 dagar i veckan och äter fritt 2 dagar i veckan. Man kan göra det 2-3 veckor i sträck och sen äta vanligt lika många veckor man fastade innan man börjar igen. Det är ett otroligt bra sätt att minska i fettprocent och bibehålla eller till och med öka i muskelmassa.

Så här kan en fasta dag se ut:
0700 Vaknar och dricker en kopp kaffe med kokosfett + 10g BCAA om man ska träna på morgonen.
0730 Träning i 60min + direkt efter träningen 10g BCAA.
1200 Lunch, jag äter så jag blir mätt, mycket fett, kött och grönsaker.
1600 Frukt, nötter och ägg.
1900 Middag jag äter så jag blir mätt, mycket fett, kött, grönsaker och näringsriktiga rotsaker.

Så man fasta 16-17 timmar per dygn var av större del under tiden man sover. Om du tränar på morgonen ska du ta BCAA före och efter träningen för att stimulerande proteinsyntes och ämnesomsättning. Tränar du under em eller kväll så behöver du inte ta BCAA under morgonen. Se bara till att du äter en stor måltid efter träningen. Så att du inte börjar din fasta med träning.

10 comments

 1. Jessie skriver:

  Jag har just lagt in mitt liv på samma spår, dock utan resultat så nu ska jag analysera läget.. Bcaa kanske? Mer fett? Inte hungrig och pigg iallafall. Tack för bra inlägg!

 2. Jess skriver:

  Bryter du inte fastan vid 07,00 om du väljer att äta kokosfett då?
  Bör man inte vänta med fettet till ätarfönstret? :/

  • Paleo Nordic skriver:

   En tesked fett i kaffet bryter inte fastan enligt mig och den erfarenheten jag har, men testa själv och se var du tycker.

 3. Annak skriver:

  Hej,
  Mycket intressant program om detta.
  Kan se att det finns information på vissa sidor
  om PF att man på träningsdagarna bör äta mindre
  fett, mer kolhydrater ( tänker rotfrukter och frukt/ nötter).
  På icke träningsdagarna rekomenderas mer fett och mindre
  kcal totalt.
  Äter enligt Paleo ( dina fina recept), men blir lite
  brydd..
  Hmmm, åsikt?

  • Paleo Nordic skriver:

   Testa dig fram, jag försöker äta det mesta av kolhydraterna på kvällen, oavsett jag fasta eller inte, för funkar bäst för mig!

 4. Daniel skriver:

  Intressant läsning! Jag funderar på att köra igång med detta också, verkar fungera bra för alla de jag var läst om. Men innan detta skulle jag gärna vilja få lite tips av experten.

  Jag har idag ett vanligt 8-17-jobb, där jag tre dagar i veckan tränar innan lunchen på jobbet. Vi tränar vanligtvis måndag, onsdag och fredag 11.30-12.30, med lunch direkt efter träningen. Passen vi kör är extremt hårda gympass, traditionell styrketräning. Jag vill öka/behålla muskelmassan samtidigt som jag skulle vilja minska fettnivåerna i kroppen.

  Hur skulle du rekommendera att lägga upp matschemat dessa dagar? Samt Tisdag och torsdag när jag tränar på kvällen, löpträning/promenader, vid ungefär 18-19?

  • Paleo Nordic skriver:

   Du ska köra precis som jag skriver, 10g BCAA före och efter passet. Vad det gäller löpträning/promenad behöver du inte göra något speciellt, se bara till att du äter efter det passet, men före kl 20.00!

   • Daniel skriver:

    Skulle det gå att enbart ta proteinpulver innan träningen istället för BCAA, och att du direkt efter ditt träningspass försöker trycka i dig ungefär ca 50% av ett dagligt näringsintag? För min del som väger 90kg, skulle det alltså motsvara ungefär 1800kcal (räknat på ett dagligt intag av 3000 kcal).

    Alltså en dag för mig skulle kunna se ut som följer:

    Måndag, onsdag och fredag (styrketräning på lunchen)
    11.00: Proteinpulver
    11.30-12.30 Träning
    12.30: Lunch ca 1500 kcal (mest kolhydrater och nyttiga fetter efter träningen)
    16.00: Mellanmål ca 500 kcal
    19.00: Middag ca 1000 kcal
    20.00 – 12.00 (dagen efter): Fasta

    Tisdag och torsdag är det samma, fast omvänt, att jag äter mer efter träningen.

    Kanske dumma frågor, men detta är helt nytt för mig. Tack för att du tar dig tid att besvara 🙂

    • Paleo Nordic skriver:

     Jag tycker att du ska köra BCAA före och efter träning, sen äta mycket kött, fett och grönsaker till lunch, 3-4 ägg och en näve mandlar till mellanmål. Stor proteinrik middag med omega3 rikt fett, men max 100g kolhydrater. För vill du gå ner i vikt ska du äta lite kolhydrater och mycket fett och proteiner. Sen alltid massa grönsaker som växer ovan jord! Proteinpulver bara om du inte får i dig tillräckligt med kalorier av riktig mat.

     • Daniel skriver:

      Tack för alla tips och svar! Jag ska definitivt kolla på BCAA då och kör jag på något liknande som mitt schema där – med tips på råvaror som du beskriver ovan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *