Moule Sweet Potato Frites

Hösten är här och då är det läge för en stor gryta med Moule Frite, fast istället för vanlig potatis frites så gör jag den på sötpotatis och då får man en riktigt bra paleo festmåltid.

 

Moule
2 kg blåmusslor, färska i nät
Olivolja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 morot
3 kvistar persilja
4 dl vitt vin, torrt
2 dl vatten
1 msk fiskfond, koncentrerad
Havssalt

Sötpotatis frites i ugnen
400g sötpotais
2 msk kokosfett
Havssalt

Aioli
2 äggulor
2 tsk fransk senap
0,5 msk pressad citron
2 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Lite finhackad chili
Havssalt

Börja med aiolin. Vispa äggulor, senap och pressad citron. Häll oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle under fortsatt mixning tills den tjocknar. Pressa i ett par vitlöksklyftor och finhackad chili. Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

Sötpotatis frites: Sätt ugnen på 225 grader. Skär sötpotatisen i långa klyftor. Lägg det i en stor form och blanda runt med kokosfett. Ställ in i ugnen i cirka 15-20 minuter. Salta lätt med havssalt.

Skölj och borsta musslorna. Släng alla trasiga.

Hacka lök, vitlök och morot och fräs det lätt i olivoljan i en stor gryta. Lägg i persiljekvistarna, häll i vin, vatten och koncentrerad fond och låt det koka upp.

Lägg i musslorna och lägg på lock. Låt det koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig. De som inte öppnat sig slängs. Ös upp med hålslev och salta lätt.

Ät musslorna och sötpotatis fritsen doppa i aiolin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *