Vem tjänar på vad, och vem ligger bakom allt?

Jag måste ta upp dagens stora snackis om att köttindustrin ligger bakom att fler och fler äter mindre kolhydrater. Kan det vara så? Eller kan det vara så att det är någon man känner som har visat positiva resultat av att dra ner på kolhydraterna och äta det som kallas LCHF och det är därför många väljer att äta mindre kolhydrater? Kan det vara så, att köttindustrin lika mycket som all annan industri ser möjligheter till ökade intäkter om fler konsumerar deras produkter. Och då passar på att öka anslagen till forskning som visar hälsofördelar med deras produkter. Så funkar kapitalismen, vare sig man gillar det eller inte. Sockerbolag finansierar forskningen som visar att kolhydrater är ett måste och att man ska äta mycket kolhydrater även om man har diabetes. Svenska Brödistitutet hade en debattartikel  i SVD om Kostextremister hot mot folkhälsan. Listan kan göras längre. Även Daniel Öhman och Malin Olofsson. Så heter de två medarbetarna vid Sveriges Radio. Som har skrivit en bok om detta, har egna intressen att bevaka, fler som köper boken, mer pengar i plånboken. Läkemedelsindustrin stödjer alltid forskning som leder till läkemedel som gärna ska vara något man tar livet ut. Hur många läkemedelsföretag skulle vilja finansiera forskning som visar att om man lägger om kosten så behöver man inte ta blodtryckssänkande medel, kolestrolsänkande medel, till och med typ 2 diabetes kan man hindra om fler konsumerade mindre mängd kolhydrater och rörde sig mer.

Vissa av dessa dyra koststudier har delvis sponsrats av särintressen. Ett exempel är Shai-studien, en av de större och mer välgjorda på lågkolhydratkost, hade Atkins forskningsstiftelse som en av tre medfinansiärer. Sen finns den stora Gardner-studien som visade bättre vikt och riskfaktorer på lågkolhydratkost finansierades exempelvis helt av amerikanska skattepengar via NIH (National Institute of Health). En av de första moderna studierna (2003) där lågkolhydratkost vann överlägset för vikten är Brehm et al. Den finansierades av American Heart Association, universitetsbundna forskningsstiftelser och NIH. Ingen köttlobby där heller.

Världen är inte svart eller vit, och man kan förstås hitta ekonomiska intressen av olika storlek inom vilken rörelse man än granskar, samt inom alla forskningsfält. Så funkar forskningsvärden. Men en sak är säker idag så gottar sig socker- och spannmålslobbyisterna åt rubrikerna i tidningarna och förbereder nästa motdrag mot det minskade ätandet av kolhydrater.

Sen är det upp till var och en att tänka miljösmart i allt vi gör, hur vi äter lever och konsumerar. Men tänk på att allt hör ihop, om du äter mer kött och grönskare i veckan kan göra dig friskare men du blir en större miljöbov. Men om du är så fet att du får diabetes eller någon annan form av så kallad välfärdssjukdom, så kan du också påverka miljön genom högre kostande i vård och transporter. Välj det som är smart för dig!

2 comments

  1. Anders Bengtsson skriver:

    Bra beskrivning av hur verkligheten fungerar.
    Alla jobbar liksom i eget intresse.

  2. sten65 skriver:

    Hej, haller med i allt utom att ”tänka miljösmart”.
    Om vi fortsatter pa det amerikanska socker-sattet kommer vi alla konsumera betydligt mer av allt, inklusive kott och fett.
    Nar matintage dubblats med hjalp av kolhydrater blir fett och protein ofta mer and vad an LCHF-atare konsumerar.
    For ovrigt ser det snyggt ut utan manga kommentarer, jamfort med Expressens Anna Basen. Alla(?) svar ar emot hennes artikel…

Lämna ett svar till Anders Bengtsson Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *