Paleo recept: Ugnsstekt lax med chili baconströssel, fetaostkräm och kokta rödbetor

bild-4

Vad är en komplett måltid? För mig så är det en måltid som fyller sin funktion i förhållande till den träningen jag har gjort eller kommer att göra och vad jag har ätit tidigare under dagen. Jag försöker äta fisk åtminstone 3 gånger i veckan, jag önskade att jag hade haft mer valmöjligheter vad det gäller fisk. Men bor man i Åre så får man vara glad om man får tag på färsk fisk en gång i veckan när det inte är vintersäsong. Så minst 30g proteiner per måltid, nyttigt fett och bra kolhydrater som också ska innehålla vintaminer, antioxidanter och mineraler. Större delen av min energi får jag från fett där efter proteiner och sist men in minst kolhydrater. Kolhydrater är ett hett ämne bland många som äter paleo och samtidigt tror att det ska vara en extremt kolhydrat snål kost. För mig så är kolhydrater explosiv bränsle som jag behöver för att få till en bra träning. Jag är absolut inte lika beroende av kolhydrater för min konditionsträning. Då försöker jag hellre maximera fettdriften. Så någonstand mellan 70-100g kolhydrater om dagen tycker jag funkar fint för mig.

Så här kommer dagens middagstips som är en god mix av proteiner, fett och kolhydrater. Ja den innehåller mejeriprodukter då jag tycker att det är en bra källa till proteiner och fett, och passar bra in i mitt sätt att se på nordisk paleolitisk kost:

Ugnsstekt lax med chili baconströssel, fetaostkräm och kokta rödbetor

Du behöver för 4 personer följande:
600g lax
40 g ekologisk bacon
Ett par nypor chiliflakes
150g Fetaost
2 vitlöksklyftor
1 dl Crème Fraiche
En näve färsk basilika
800 g röbetor
Havsalt
Svartpeppar

Så här gör du:
Värm ugnen till 200g • Skala och koka rödbetorna i ca 20-30min tills dom blir mjuka • Under tiden rödbetorna kokar gör du fetaostkrämen så här • Smula sönder fetaosten och blanda den med Crème Fraiche, pressad vitlök och finhackad färsk basilika, smaka av med lite salt och peppar • När rödbetorna har kokat i ca 10-15 minuter stoppar du in laxen i ugnen, laxen ska du har saltat och pepprat, laxen ska vara i ugnen i ca 12-15 minuter • Strimla baconen och stek den knaprig i en torr panna med några nypor chiliflakes • Servera laxen med rödbetor och fetaostkrämen, toppa med chili baconströssel.
Bon paleo!

Näringsvärde per portion
Energi 2961 kj
Energi 707 kcal
Protein 41 g
Fett 50 g
Kolhydrater 20 g

Energiprocent
Protein 23,9 E%
Fett 63,4 E%
Kolhydrater 11,5 E%

________________________________________________________________

Beställ Paleo Nordic Reboot e-boken här 4 veckor med riktig mat!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *