Fransk-engelsk rostbiff

Rostbiff är den perfekta paleomaten, det funkar lika bra till frukost, lunch och middag. Den är enkel att göra och man kan göra mycket åt gången så man har bra mat i flera dagar. Jag brukar göra en stor rostbiffar på söndagkväll. Så har jag kött för resten av veckan!

Så här gör du:

Det finns två sätt att göra rostbiff, antigen gör man den på 125°C eller 175°C. 125°C så får man en rostbiff som är rosa rakt igenom, 175°C så får man en mer blodig kärna. Jag gillar att köra min rostbiff på 125°C då blir den saftigare och tappar mindre i vikt. Men framför allt så håller den sig godare längre i kylen.

Det här behöver du:
1-2kg rostbiff eller fransyska
Havssalt och svartpeppar

Salta och peppra köttbiten och lägg den i en ugnssäker form. Vill använda skyn till en sås är det bra att ta en ugnssäker form som är ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.

Stick i en köttermometer med spetsen i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.

Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125°C och stek till termometern visar 60°C, ca 1,5 timmar för 1 kg kött.

Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175°C och stek till termometern visar 60°C, ca 60 minuter för 1 kg kött.

När temperatur i köttet visar 60°C  bör du prov att sticka i termometern på något mer ställe i köttbiten när du tar ut den för att kontrollera att det är ungefär samma temperatur (ibland kan det hända att man missat mitten av köttbiten med termometern och då kanske man behöver ställa in köttbiten en stund till i ugnen).

När köttet är klart, ta ut ur ugnen och linda in den i en bit aluminiumfolie och låt den stå i 15-20minuter. Skär sedan upp rostbiffen eftersom du vill äta den. En rostbiff håller sig i 5-6 dagar i kylen.

Servera den med sallad, rostad sötpotatis och en god aioli. Eller bara i tunna skivor till frukost, eller varför inte strimlad i en paleowrap till lunch!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *