Paleo’ish- Lax med pesto på hasselnötter och ruccola med blomkålsmash.

IMG_0842_1024

Det är fredag och slutet på arbetsveckan så varför inte göra en matresan till Italien med en hemgjord pesto på bland annat hasselnötter och ruccola. Till det en blomkålsmash med mycket smak av rostad vitlök.

Haslelnöt- och roccolapesto
50 g hasselnöt
50 g mandel
Ruccola
Basilika
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
Havssalt
(parmigiano)

Blomkålsmash
800g Blomkål
8 vitlöksklyftor
50 g smör
Kycklingbuljong (Knorr Fond Du Cheff)
Havssalt
Svartpeppar

Lax

1. Skålla och skala mandeln. Hacka mandeln och grovt. Hacka vitlök, ruccola och basilikan.
2. Ha allt i en mortel och mortla det till en grov smet tillsammans med olivolja och salt. Häll på olivolja i omgångar, så att peston inte blir så fast du vill att den ska vara. Avsluta med att ha i parmigiano om du gillar det och äter mejeriprodukter. Det går bra utan, smaka bara av med lite mer salt. Sätt undan peston den håller lätt 1 vecka eller mer i kylen. Peston kan också göras i en mixer om du inte har en mortel.
3. Bryt blomkålen i buketter och lägg den i en ugnsfast form tillsammans med krossad vitlök, olivolja och salt.  Rosta blomkålen i ca 15 minuter på 200°C.
4. Ha i smöret, buljong ”kuben” och ca 1 dl vatten. När smöret har smält. Mixa allt grovt med en stamp eller med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Servera med grillad eller ugnsbakad lax.

Näringsfakta:
En portion ca 650kal, 73E% Fett, 18E% Proteiner och 9E% kolhydrater.
50g Fett, 35g Proteiner och 12g kolhydrater.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *