Pulled Paleo Pork

Pulled pork är nästan okänt i Sverige, även om det börjar bli riktigt hett på de trendiga krogarna i Sthlm. Mathias Dahlgren på Grands Matsal och Matbaren skrev så här, här om kvällen på facebook ” The plan was pork ribs, but ”someone” overcooked them. The meat from the pork ribs will be a pulled pork in its next life”.

Jag gillar Pulled pork för att det är så lätt att laga och att det blir så grymt gott.  Det här är ett grundrecept som man kan förändra i oändlighet.  Försök hitta ditt speciella sätt att göra just din pulled pork, kanske en skvätt röking whiskey, sötpotatis, paprika…

Pulled pork lagas i ugnen och en god sås bildas runt omkring karrén. Du behöver en tjock emaljgryta med lock, men du kan också använda lergryta. Vanliga tunna kastruller funkar inte alls!

Så här gör du Pulled Paleo Pork:

1 kg fläskarré
1 stor gul lök
4 klyftor vitlök
250g Passerade tomater
500g krossade tomater
½-1 msk chipotlepasta
1 morot
1 msk honung
Koriander
Spiskummin
Havssalt
Svartpeppar

1. Massera in fläskarrén med koriander, spiskummin, salt och svartpeppar. Lägg fläskarrén i botten av en tjockbottnad emaljkastrull med lock eller lergryta.

2. Skala lök, vitlök och moroten och skiva tjockt. Blanda alla övriga ingredienset till en smet och bred på köttet. Lägg i löken, vitlöken och moroten.

3. Sätt in i ugnen och värm till 125°C. Låt karrén stå i ca 4-6 timmar.

4. Första timmarna så klarar sig köttet sig fint i ugnen, men sen kan du hålla lite koll och häll på lite vatten om det börjar bränna fast.

5. Ta ut grytan när köttet är så mört att det faller ihop bara du petar på det. Låt det svalna något.

6. Tråda upp köttet genom att dra i det med en stor gaffel. Mixa såsen slät och blanda med kötte. Smaka av med lite mer spiskummin och chili om det behövs. Köttet blir ännu godare om det får stå till sig över natten. Värm köttet före servering.

7. Servera med en god sallad med avokado och toppa med lite aioli!

Bon Paleo!

 

2 comments

  1. Alex skriver:

    Underbart! Det får det bli i helgen!

  2. mariait skriver:

    Pulled pork är fantastiskt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *