Ska man lägga ner tid på att räkna kalorier….

Nu är vi mitt i andra veckan av Paleo Nordic Reboot. Jag hoppas att ni har gillat maten så här pass långt och att ni tycker att den är varierande så det räcker. Vissa ingredienser går igen några gånger under veckorna. Det är framför allt för att ni inte ska behöva köpa hem saker och sen kasta hälften om ni bara lagar mat åt er själva.

Jag hoppas också att träningen går bra och att ni får till det både ute och på gymet. Själv så kör jag för fullt i min egen CrossFit box, CrossFit Åre kom och hälsa på oss om du är i Åre!

Sen har jag fått frågor om hur mycket kolhydrater och kalorier det är i alla måltider? Kalorier ska man inte räkna, men vist ska man äta tillräckligt för att man ska fungera under dagen. Men att räkna kalorier är svår, eller för att var ärlig så gott som omöjligt. Jag hörde Gary Taubes, du vet han som har skrivit ”Good Calories, Bad Calories” Säga att, om att räkna kalorier fungerar så skulle du genom att, omedvetet äta en tugga mer eller mindre varje måltid gå upp eller ner 1 kg varje år, lika så om du räknade fel på 10% per dag och det är inte svårt. Så skulle du kunna gå upp eller ner 1 kg på ett år. Eller varför inte 10 kg på 10 år, det kanske inte riktigt stämmer, eller hur! För 100 kalorier av bra näringsriktig mat är alltid bättre än 100 kalorier av dåliga mat. Sen får Professor Stephan Rössner säga hur mycket han vill att man kan gå ner i vikt genom att äta halonbåtar! Jag tror på riktig mat som mättar och håller dig mätt.

Jag vägde 3 st avokadon som jag hade hemma, skillnaden mellan den minsta och den största var 40g, alla såg lika stora ut, eller om man ska räkna om det i kalorier ca 65 kalorier. Det innebär om det står som i guacamole receptet 4 avokadosar så kan en sats innehålla 160kal mer än den andra eller ännu mer eller mindre beroende på storlek av avokado. För ingen kommer och ska mäta maten så exakt så att kaloriräknandet fungerar. Enda anledningen till att man ska räkna kalorier är för att veta att man får i sig tillräckligt! För lite energi in i kroppen gör att kroppen börjar spara på energi och i slutändan till och med börjar bränna muskelmassa. Då slutar man som en smal fet person med spinkiga ben och armar och en sladdrig fetmagen och rumpa

Läs gärna boken ”Good Calories, Bad Calories” Du kan köpa den frakt fritt här på Adlibris.

One comment

  1. a_ekstedt@hotmail.com skriver:

    Ha ha, blir full i skratt för Helene som jag kör rebooten med pratar ofta om Rössners idiotiska uttal om just hallonbåtar 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *